VR verovert filmfestivals over de hele wereld

Sundance is het grootste filmevenement voor onafhankelijke filmmakers. Vele sterren maken hun opwachting tijdens dit jaarlijkse feestje voor filmliefhebbers.

Dit jaar was de grote ster niet Scarlett Johansson of Robert Downey Jr. Het was Virtual Reality die dit jaar voor het eerst als categorie op het programma stond.

Sundance is dit jaar het eerste maar zeker niet het laatste filmfestival die de kracht van 360 graden video in de schijnwerpers zet, over de hele wereld omarmen filmfestivals deze nieuwe manier van films maken.

We gaan hier alvast een virtuele wereldreis maken, van de Verenigde Staten naar Turkije en door naar Schotland.

 

Sundance 2017 in het teken van VR

In 2017 werden er twee nieuwe categorieën toegevoegd op het Sundance filmfestival; series en VR.

In het totaal van 13.782 inzendingen waren er 326 VR producties. Na de voorselectie bleven er nog 20 VR producties over die daadwerkelijk vertoond werden voor de bezoekers.

Het betrof niet alleen passieve films, er waren ook interactieve VR producties zoals Mindshow.

 

Mindshow

https://youtu.be/2p9Cx4iX47E

Dit is een VR app waarin je virtual reality cartoons kunt maken door zelf te bewegen en te spreken. Je kunt in de huid van verschillende karakters kruipen en zo je eigen VR film maken.

Mindshow

De makers zijn geen beginners, ze werkten voorheen voor bedrijven als Apple en aan films zoals The Matrix.

 

Dear Angelica

Deze productie is een bewegend kunstwerk in 360 graden. Met stemmen zoals die van actrice Geena Davis is deze productie van de Oculus Story Studio een professionele productie met een meeslepend verhaal.

Dear Angelica

Deze beelden in deze 360 graden film werden gemaakt met Quill, het VR tekenpakket die meegeleverd wordt met de Oculus Touch controllers.

Met talent afkomstig van Pixar mag je niet minder verwachten dan de hoogste kwaliteit.

 

Enkele highlights op Sundance

We kunnen niet alle 20 producties bespreken, veel films en interactieve presentaties moet je vooral meemaken.

Hier zijn enkele opvallende producties die vertoond werden tijdens het Sundance filmfestival 2017:

 

Synthesia

https://youtu.be/_Lzst8aYTPQ

Je gaat door een psychedelische tunnel terwijl je een Full Haptic Feedback pak draagt. Je zult dus niet alleen zien en horen, waar ook voelen wat er gebeurt. Dit is een heel bizarre trip in een compleet andere wereld. Bekijk deze film niet als je onder invloed bent van drugs.

 

MiyubiMiyubi

We hebben deze film al eens eerder genoemd. Deze productie duurt veertig minuten, erg lang voor een VR film. Het betreft een samenwerking tussen Felix&Paul Studios en Funny or Die, met een belangrijke rol weggelegd voor de bekende acteur Jeff Goldblum.

Als deze lange 360 graden film aanslaat bij het publiek is het mogelijk dat de focus verlegd wordt van VR documentaires naar fictie.

 

Chocolate

Deze interactieve ervaring wordt ondersteund door het gelijknamige nummer van Giraffage. Jouw handen worden kanonnen die jonge katjes afvuren, die vervolgens in een cirkel een speciale dans uitvoeren. Oh ja, er is ook een grote kat die champagne over je heen sprenkelt. De maker staat vooral bekend (is berucht) om zijn eerste VR productie BUTTS, een psychedelische ervaring met mannetjes die scheten laten.

 

Meer dan Sundance

Naast Sundance zijn er nog andere filmfestivals die de opkomende VR film industrie met open armen ontvangen. Hier zijn enkele filmfestivals die dit jaar plaatsvinden:

 

FilmGate

https://youtu.be/MCWouLeXRsI

Deze jaarlijkse conferentie voor interactieve media wordt sinds 2012 georganiseerd aan de Universiteit van Miami. Naast 360 graden films is er veel aandacht voor interactieve presentaties en experimentele producties. FilmGate heeft dit jaar een primeur met “Notes On Blindness”, een documentaire met VR interactie over een journalist die blind is geworden en zich nu aanpast aan deze nieuwe realiteit.

 

Glasgow Short Film Festival

In tien jaar tijd is het GSFF uitgegroeid tot het grootste filmfestival van GSFFSchotland.

Met Total Immersion; GSFF Does VR hebben ze een interactief element toegevoegd. Het publiek kan een headset opzetten en een serie korte VR films bekijken.

Er zijn verschillende producties te zien van Schotse artiesten.

 

!f Tomorrow Film Festival

Dit filmfestival vindt dit jaar voor de zestiende maal plaats in Istanbul, Turkije.Dit jaar wordt er voor de eerste keer aandacht besteed aan VR video met een speciale Virtual Reality expositie. Ze werken samen met Samsung in een Gear VR Experience waar de bezoekers een aantal 360 graden films kunnen bekijken.

Tijdens de “Virtual Reality and Interactive Stories” expositie zijn er 13 films te bekijken waaronder bekende titels zoals “Nomads” en wederom “Notes on Blindness”.

Ook zijn er producties uit Turkije te zien zoals “I am Istanbul” met een blik op Istanbul in de twintigste eeuw en “September 1955” over een winkelier in Istanbul.Istanbul

In speciale workshops wordt aandacht besteed aan films maken in 360 graden.

 

360 graden video’s laten maken

Een film maken in 360 graden is technisch niet zo ingewikkeld. Je hebt een 360 graden panorama camera nodig en je kunt aan de slag.

De grote uitdaging zit in de manier van filmen en vooral ook de manier van verhalen vertellen. De regisseur heeft niet dezelfde controle als bij een normale film. De camera kan niet steeds verplaatst worden, montage is ook compleet anders bij 360 graden video.

Niet elke klassieke filmmaker zal deze stap succesvol kunnen maken, er zal een nieuwe generatie jong talent opstaan. Daarom zijn deze filmfestivals zo belangrijk. Hier ontstaan de eerste ideeën, hier kan jong filmtalent zich ontwikkelen met korte films en kleinschalige producties.

Met de eerste Oscarnominatie voor de korte 360 graden film Pearl kunnen we de komende jaren nog veel mooie producties verwachten.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!