VR en educatie

Virtual Reality wordt vooral geassocieerd met computerspellen. Het niet zo vreemd dat ontwikkelaars van hardware en software schermen met mooie graphics en intense actie, toch is dat niet de drijvende kracht achter Virtual Reality. Het is juist VR educatie die het medium stap voor stap laat groeien, zowel op het gebied van gebruikersaantallen als de kwaliteit van de VR brillen, 360 graden camera’s en de toepassingen. Van jong tot oud, van het klaslokaal tot in de slaapkamer, Virtual Reality educatie heeft een grote impact op het onderwijs.

Waarom VR educatie volgend jaar enorm zal groeien

Elke nieuwe technologie heeft een periode nodig om volwassen te worden, Virtual Reality groeit gestaag door en de nieuwe ontwikkelingen zullen een flinke impact uitoefenen op VR learning toepassingen. Dit zijn de drie voornaamste ontwikkelingen voor VR educatie:

1. Draadloze VR bril

Een nadeel van hoogwaardige VR headsets is de koppeling met de PC. Niet alleen heb je een snelle PC nodig om de Virtual Reality beelden te genereren, de VR bril zit met een kabel vast aan de computer. Dat is niet echt de beloofde bewegingsvrijheid waar we op wachten. Daar komt snel verandering in, naast de Cardboard smartphone houder, Gear VR en Daydream zijn er nu ook de Mixed Reality headsets van Microsoft, in 2018 wordt de Oculus Go gelanceerd en de HTC Vive Focus is een volledig draadloze VR headset waarmee je ook vrij kunt rondlopen. Deze ontwikkeling zal een grote impact uitoefenen op VR educatie, omdat de bewegingsvrijheid van de leerlingen daarmee aanzienlijk groter wordt.

2. Goedkope 360 camera

Met een 360 camera film je niet alleen voor je, maar ook achter en opzij. Je kunt alles opnemen wat er zich om je heen bevindt. Dit soort camera’s worden met de dag beter en goedkoper, 360 camera’s zoals de Gear 360, Ricoh Theta en de Insta360 ONE maken het mogelijk instructiefilms te maken waarin alle informatie beter zichtbaar is dan ooit.

3. Streaming VR online

De bestanden voor zowel VR applicaties als voor 360 video zijn vaak erg groot, downloaden duurt lang. Met WebVR wordt de drempel om hoogwaardige VR content online aan te bieden een stuk lager. Ook HTC werkt in China al samen met een fabrikant van settop boxen waarmee ze VR content streaming kunnen aanbieden. En dat geldt niet alleen voor 360 video, ook Virtual Reality programma’s worden online beschikbaar gesteld.

VR toepassingen voor het onderwijs

Hier zijn enkele voorbeelden van VR educatie, van basisschool onderwijs tot aan educatie voor volwassenen.

Google Expeditions

Met meer dan een miljoen gebruikers mag Google Expeditions niet onvermeld blijven in een lijst met educatieve VR toepassingen. Op basis van een eenvoudige smartphone houder van karton en een app die speciaal voor het onderwijs is ontwikkeld, biedt Google Expeditions de mogelijkheid aan onderwijzers om de klas mee te nemen op een excursie…zonder het klaslokaal te verlaten. De leraar heeft vanaf een tablet of smartphone controle over de presentatie voor alle gebruikers tegelijkertijd waarmee het echt een klassikale ervaring wordt.

Documentaires brengen je overal

De meest eenvoudige vorm van VR content is 360 graden foto en video. Over de hele wereld ontdekken documentairemakers de mogelijkheden van 360 graden video voor educatieve doeleinden. Je praat niet meer over een onderwerp, je kunt het nu echt beleven alsof je er bent. Door de relatief eenvoudige hardware kunnen de betrokkenen nu zelf hun verhaal vertellen, journalisten uit het buitenland zijn niet meer nodig. Zo krijg je informatie vanuit een eerstepersoons perspectief, in veel gevallen letterlijk.

Reizen door de tijd

Je kunt De Nachtwacht bekijken in het Rijksmuseum, maar je mist wel de historische context. Rembrandt legt je in persoon uit hoe dit werk tot stand is gekomen, je kunt nu rondlopen in zijn atelier. VR maakt het mogelijk door de tijd heen te reizen, en de historie opnieuw te beleven. Dat heeft een veel grotere impact dan zwart-wit foto’s in schoolboeken. Leerlingen kunnen zich niet voorstellen dat oorlogen vroeger ook al in kleur werden gevochten!

Sexology

Seks is niet zo eenvoudig als je denkt, BaDoinkVR biedt een VR cursus aan om mannen te leren wat een vrouw nu écht wil. Met 360 graden video vanuit een eerstepersoons perspectief leer je (letterlijk) de fijne kneepjes van verleiding en wat daar op volgt. De cursus is vanuit beide standpunten gefilmd waarmee je les kunt volgen, of er virtueel van kunt genieten.

Waar blijven de VR onderwijzers?

Hoewel veruit de meeste leerlingen graag aan de slag gaan met VR onderwijs, blijven de leraren achter. Dat is een gemiste kans, er zijn inmiddels al veel leermiddelen die traditioneel onderwijs niet in de weg staan, maar deze juist aanvullen. Ook de kosten hoeven geen beperking te zijn, veel apps zijn gratis te gebruiken en een Cardboard VR bril heeft bijna iedereen liggen. Wellicht wordt het tijd voor leraren om zelf eens in de virtuele schoolbanken plaats te nemen..