VR applicaties met muzikale toepassing

Virtual Reality richt zich vooral op beeld, het geluid lijkt niet altijd even belangrijk. Toch wordt er wel degelijk aandacht besteed aan audio toepassingen, zowel om naar te luisteren of om zelf muziek te maken.

De VR applicaties met muzikale toepassing variëren nog van experimenteel tot compleet uitgewerkt, alles bij elkaar opgeteld lijkt VR ook voor liefhebbers van geluid heel interessant te worden de komende tijd. Laten we eens enkele voorbeelden bekijken.

 

Björk Digital

Met voorstellingen in Sydney, Tokyo en bij het LA Philharmonisch Orkest is het duidelijk dat Björk nog steeds maxresdefault (3)relevant is in de muziekindustrie. Met vijf kunstzinnige VR video’s combineert ze opvallende muziek met nog meer opvallende visuele presentaties waarvan één video zich letterlijk afspeelt in haar mond waar je haar trillende stembanden kunt bekijken. Muziek, beeld en kunst komen samen in Björk Digital.

 

THX certificeert AR brillen

osterhout-design-group-just-raised-58-million-well-see-why-ces-2017.1280x600De Osterhout Design Group is het bedrijf dat verder gaat waar de Google Glass is opgehouden. Veel technologiebedrijven zoals chipfabrikant Qualcomm staan in de rij om samen te werken met ODG om hun hoogwaardige Augmented Reality brillen nog beter te maken.

Nu is het THX Virtual Cinema Display Certification programma opgestart waarmee VR en AR brillen aan dezelfde specificaties kunnen voldoen als de Hollywood studios middels uitvoerige kalibratie van de hardware en software. De ODG R-9 wordt de eerste AR bril die dit prestigieuze certificaat zal dragen.

 

Virtuele Microfoons

Geluid verplaatst zich door de omringende lucht te trillen. Dat betekent dat een plant met bladeren licht zal bewegen. Dit kun je met het blote oog normaal gesproken niet zien, als je die trillingen nauwkeurig kunt registreren kun je dat geluid later weer oproepen.

Daarmee wordt het met een speciale videocamera met een zeer hoog aantal beelden per seconde mogelijk om geluid te registreren op basis van trillingen in bladeren van planten, maar ook met lege zakken chips. Door VR camera’s te voorzien van deze algoritmes kun je audio opnemen zonder microfoon, virtuele audio dus.

 

Audioshield en Rock Band VR

Het spel Audioshield voor de HTC Vive is een actiespel waarbij je elk muziekstuk kunt gebruiken om de levels mee indownload te vullen. Het lijkt een beetje op Rock Band maar dan eenvoudiger, je hoeft geen noten te spelen.

Rock Band VR brengt de “plastic gitaar” rage van enkele jaren geleden weer helemaal terug, dit keer neem je plaats op een 360 graden podium waar de muzieknoten en akkoorden jouw trommelvliezen weer flink op de proef stellen. Er verschijnen regelmatig muziek spellen voor VR headsets die beeld en geluid op een verrassende wijze met elkaar combineren.

 

VR bioscopen

IMAX heeft met Virtual Reality headsets en VR films een nieuwe markt aangeboord. Het eerste IMAX VR theater was een groot succes, er zullen vervolgens over de hele wereld nieuwe VR theaters geopend worden. Zeker bij dit soort bioscopen speelt audio een belangrijke rol.

Imax-VR-Star-Wars-1024x591

Naast hoogwaardige hoofdtelefoons wordt ook gebruikt gemaakt van stoelen die meetrillen, ultrasoon geluid en andere manieren om alle zintuigen te prikkelen. VR cinema moet op het gebied van geluid en muziek minimaal de kwaliteit van reguliere bioscopen evenaren, met alleen beeld zal de bezoeker niet tevreden zijn.

 

Vioolspelen op de Playstation

Joshua Bell is een professionele violist, in samenwerking met Sony speelde hij de Hongaarse Dans nr. 1 van Brahm maxresdefault (5)terwijl hij met 360 graden camera’s werd omringd. Het resultaat is niet te vergelijken met een normale 360 graden video waar je als het ware in het midden van een cilinder of bol wordt geplaatst.

Je kunt rondkijken in de video waarbij het perspectief ook zal veranderen als je horizontaal, verticaal of in de diepte beweegt. Dit effect wordt bewerkstelligd door de beelden later op 3D modellen te plaatsen via complexe technologie en veel nabewerking. Dit soort projecten zullen in de toekomst leiden tot concertregistraties waarbij het echt lijkt alsof je er zelf bij bent.

 

Queen in 3-D

Brian May van Queen is helemaal wild van 3D fotografie, door de jaren heen heeft hij een enorme collectie 3D foto’s gemaakt die hij nu zal delen in een speciaal boek getiteld “Queen in 3-D” dat wordt geleverd met de OWL Virtual Reality bril, een product dat in samenwerking met May werd ontwikkeld.

May ziet zichzelf als “Stereoscopie evangelist”, daarnaast heeft hij ook veel interesse in Virtual Reality. Google en Queen hebben samen ook een prachtige VR muziekvideo gemaakt van Bohemian Rhapsody waarbij de muziek speciaal gemixt werd voor een ruimtelijke ervaring die perfect aansluit bij de beelden.

 

Net zoals het grote fotografie merk Nikon, lenzen fabrikant Zeiss en audio specialist Sennheiser zich nu ook richt op Virtual Reality zullen er nog veel meer traditionele en nieuwe bedrijven die met muziek bezig zijn de mogelijkheden van Virtual Reality ontdekken.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!