Virtual Reality spellen voor het hele gezin

Toen Virtual Reality enkele jaren geleden echt doorbrak bij het grote publiek kwam direct het gevaar van asociaal gedrag door VR in de media. VR brillen sluiten je af van de werkelijkheid, door de virtuele wereld heb je geen contact meer met de omgeving etc. En die angstaanjagende documentaires zagen we, samen met het hele gezin op de bank voor de televisie. Dezelfde televisie waarvan vroeger exact hetzelfde werd gezegd. Dat Virtual Reality niet alleen heel sociaal kan zijn, maar het hele gezin samen de winter door kan brengen bewijzen deze VR spellen voor het hele gezin.

Wat heb je nodig voor VR met het gezin?

Er zijn enkele zaken die je nodig hebt voordat je met de familie in de virtuele wereld kunt stappen:

  • Een gezin: Dit hoeft niet je eigen gezin te zijn, zelfs een groep vrienden is toegestaan. Leeftijd maakt ook niet uit, en zelfs opa met -6 brillenglazen kan met de meest VR brillen overweg.
  • Een VR bril: Dit kan in vele gevallen een Cardboard VR houder zijn, je hebt dan ook een moderne smartphone nodig. Gear VR in combinatie met een luxe Galaxy toestel is ook mogelijk, of een Google Daydream View in combinatie met een gecertificeerde smartphone. Voor de “echte” VR ervaringen heb je een Oculus Rift of HTC Vive nodig die gekoppeld wordt aan een PC, of een Microsoft Mixed Reality headset die (draadloos) in verbinding staat met een Windows 10 PC. Voor die laatste oplossing zijn nog niet veel spellen beschikbaar.
  • Een VR console: Een alternatief voor de VR bril is een PlayStation 4 in combinatie met de PSVR headset en Wand controllers. Daarnaast zullen er in de loop van 2018 steeds meer “standalone” VR headset verschijnen waarbij je geen PC of smartphone meer nodig hebt.
  • Ruimte: Met name voor de luxe VR headsets heb je behoorlijk wat ruimte nodig zonder obstakels. Houd de gezinsleden ook in de gaten, dat geldt ook voor honden en katten die rondlopen in de kamer.

Is VR veilig voor kinderen?

De meeste fabrikanten van VR brillen hanteren een minimumleeftijd van 13 jaar. Feit is dat er vooralsnog geen sluitend bewijs is dat VR headsets goed of slecht voor de ogen zijn. Voor jonge kinderen kun je het beste deze drie richtlijnen volgen:

  1. Laat een kind onder de 13 jaar niet lange tijd achter elkaar spelen.
  2. Zorg dat er altijd iemand in de buurt is die ervoor zorgt dat het kind zich niet kan bezeren.
  3. Gebruik bij voorkeur een Cardboard houder zonder elastiek. Laat het kind zelf de VR bril in handen houden, zo kan het kind deze direct afzetten wanneer dat gewenst is.

Geniet, maar speel met mate is dus van toepassing. De bovenstaande regels zijn overigens ook vaak voor volwassenen van toepassing, met name in wisselende staat van nuchterheid.

Leukste VR spellen voor de hele familie

Maar je leest dit artikel voor leuke VR spellen die het hele gezin kan spelen. De onderstaande titels zijn niet voor alle systemen verkrijgbaar, controleer de beschikbaar per spel.

Escape Room The Game: Virtual Reality

Met een nominatie voor “Speelgoed van het Jaar” weet je dat er met Escape Room veel plezier te beleven valt. Je moet samen zien te “ontsnappen” uit een kamer die gevuld is met cryptische puzzels. Het team heeft 60 minuten om uit de kamer te ontsnappen, je hebt naast het spel een smartphone nodig die je in de meegeleverde Cardboard houder steekt. De virtuele tour door de Escape Room is voor het hele gezin een feest.

Keep Talking and Nobody Explodes

Dit is ook een soort Escape Room spel maar dan zonder kamer, ditmaal zit er één speler met een VR headset voor een tijdbom, het is aan de medespelers om samen de bom onschadelijk te maken. Blijven praten zodat er niemand ontploft is niet alleen de titel, dat is ook het doel van deze spannende VR game.

Job Simulator

Je zit met de feestdagen thuis met het hele gezin, en dan ga je virtueel naar het kantoor. Dat klinkt saai, maar door de krankzinnige humor is dit een hilarisch spel dat in de top tien van best verkochte VR spellen staat. Bij de luxere VR headsets bestaat er vaak de optie om op een monitor of televisie mee te kijken, dat maakt het echt een ervaring voor het hele gezin.

The Playroom VR

Deze VR demo is exclusief verkrijgbaar voor de Sony PSVR headset, het is de bedoeling dat je als groep samenwerkt. Soms moet je de VR speler helpen, soms ben je juist de tegenstander. Deze VR game is van de grond af aan ontworpen als spel voor meerdere spelers tegelijkertijd.

Carnival Games

Deze titel was jaren geleden een grote hit voor de Nintendo Wii, nu kun je met de Wand controllers schudden in de Virtual Reality versie. Houd er rekening mee dat de reviews voor dit spel niet echt positief zijn, dit is een titel die je waarschijnlijk beter eerst kunt huren.

Wonderglade

Wonderglade kwam oorspronkelijk uit als exclusieve titel voor het Daydream platform van Google, maar is nu ook beschikbaar voor de Gear VR met controller. Het is een collectie van minigames met een handige “pass and play” functie zodat het hele gezin deze spellen kan spelen. Je hebt voor dit spel dus geen PC nodig, je moet wel een smartphone bezitten die voldoet aan de vereiste specificaties.

VR Arcade

Wil je liever niet thuis blijven en zoek je entertainment voor het hele gezin buitenshuis? Bezoek dan een VR Arcade bij jou in de buurt, er openen steeds meer VR gaming locaties over de hele wereld zoals The Void en Zero Latency. De VR Sense van Koei Tecmo heeft zelfs geur toegevoegd aan de spellen!