Is PlayStation VR de toekomst van VR gaming?

“Twee honden vechten om een been, de derde gaat er mee heen”, zo luidt het spreekwoord. In Virtual Reality zijn de twee honden Oculus met de Rift headset, en HTC met de Vive headset. De derde hond is Sony die als nieuwste “echte” VR headset voor consumenten al meer exemplaren heeft verkocht dan de Rift en Vive samen. De eerste voorraad was ruim voor de kerst uitverkocht, er komt gelukkig een nieuwe lichting aan.

Terwijl de andere twee VR headset ontwikkelaars vechten om een plekje in de schijnwerpers, is het Sony die de harten van de consument weet te veroveren. Blijft deze trend zich voortzetten?

 

Waarom de PlayStation VR kans maakt

Het zal niet de eerste keer zijn dat Sony de concurrentie te slim af is. Toen Nintendo en Sega de twee grootste concurrenten waren op de spelcomputer markt, kwam Sony met de eerste PlayStation op de proppen. De huidige console markt komt voort uit deze innovatieve console, waar Nintendo destijds geen interesse in had.

Nu lijkt Sony hetzelfde trucje nogmaals uit te voeren met de PSVR headset. In tegenstelling tot de Vive en de Rift heb je voor de Sony headset geen snelle PC nodig, een PlayStation 4 spelcomputer is al voldoende. Er zijn nu dus al meer dan 53 miljoen apparaten in de wereld die standaard overweg kunnen met de PSVR.

Met een aanschafprijs die start vanaf €399,- ligt de prijs ook aanzienlijk lager. De kwaliteit van de graphics ligt iets lager dan de andere twee concurrenten, de kwaliteit ligt wel een stuk hoger in vergelijking met de Gear VR van Samsung en de Daydream van Google.

 

Job Simulator is niet genoeg4

Wanneer je over VR headsets leest kom je veel artikelen tegen die spreken van “veelbelovend” en de “toekomst van gaming”. Daar heeft de huidige consument geen boodschap aan, die wil dat een VR headset van 500 euro of meer vandaag nog te gebruiken is.

Job Simulator behoort tot de populairste spellen voor VR headsets. In feite is het een veredelde demo van Virtual Reality. Weliswaar een heel leuke demo, maar het is geen volwaardig spel te noemen. Sony heeft een groot aantal game studio’s achter zich die volwaardige games kunnen ontwikkelen. HTC en Oculus (Facebook) hebben weinig ervaring met computerspellen, en dat is merkbaar.

 

De meest populaire spellen voor de PlayStation VR

Dit is de top 5 van meest populaire VR spellen die je kunt downloaden, dus niet spellen die je alleen als schijf kunt kopen.

 

  1. Ja, ook op de PSVR is Job Simulator een grote hit. Dit spel was al verkrijgbaar voor de HTC Vive en Oculus Rift, als introductie in Virtual Reality is dit zeker een geschikt spel.

 

  1. 2Ga virtueel naar Gotham City in Batman: Arkham VR. Verwacht geen actiespel, deze VR thriller toont de intelligente kant van de man in het vleermuis pak.

 

 

 

  1. Horror en VR lijken voor elkaar gemaakt. Until Dawn: Rush of Blood is de virtual reality opvolger van Until Dawn en zal je de stuipen op het lijf jagen in deze arcade shooter. 
  2. De mensen die niet de PSVR bundel hebben gekocht kiezen toch voor de game PlayStation VR Worlds. In deze compilatie kun je een aantal compleet verschillende VR spellen ervaren. Veel variatie voor een redelijke prijs.

 

  1. Een hit op vrijwel elk VR systeem; Keep Talking and Nobody Explodes is de perfecte party game. Social gaming past uitstekend bij een spelcomputer als de PS4, KT&NE staat garant voor vele uren hilariteit.

 

Heb je geen PlayStation 4? Een aantal van de populairste spellen is ook verkrijgbaar voor de HTC Vive. Je kunt een HTC Vive huren om kennis te maken met VR gaming.

Capcom zet in op VR

https://youtu.be/p-WFOJK7h4g

Resident Evil 7 keert terug naar de oorsprong als horror game. Er zijn na de lancering al 2,5 miljoen exemplaren verscheept. Van de geregistreerde spelers speelt bijna 10 procent de VR versie. Het horror genre leent zich uitstekend voor Virtual Reality gaming, Sony en uitgever Capcom zullen tevreden zijn met deze cijfers.

3

Capcom heeft een moeilijke periode achter de rug, de vraag naar VR stimuleert deze uitgever stevig in te zetten op VR content.

 

Spelen met je derde oog3rd eye

Remedy Entertainment staat bekend om spellen als Max Payne en Quantum Break. Een aantal voormalige medewerkers heeft nu 3rd Eye Studios opgericht met een focus op VR content. Het eerste project is een serie spellen geïnspireerd op jaren zeventig spelprogramma’s. Ze hebben zich als doel gesteld de “eerste blockbuster game voor VR” te ontwikkelen. De PSVR van Sony kan hier een belangrijke rol in spelen.

 

Het risico van Sony

Sony kan zeer innovatief zijn, ze zijn helaas niet altijd de sterkste in doorzetten. De PlayStation Eye camera en de Move controllers bestaan nog steeds, maar er zijn de laatste jaren weinig spellen voor uitgekomen. Sony laat de productie van content vaak aan de ontwikkelaars over, en die houden niet zo van optionele rand accessoires.

De PSVR is uiteindelijk een accessoire en geen systeem. Als de huidige trend zich voortzet kan de PSVR een grote markt bereiken, en daarmee zal het voor ontwikkelaars wel degelijk interessant zijn spellen te bedenken voor dit nieuwe VR platform.