Holoscope maakt echte hologrammen voor AR

Augmented Reality headsets zoals de Hololens van Microsoft zijn indrukwekkend om te zien, maar toch klopt er iets niet.

De huidige AR headsets maken gebruik van een stereoscopisch beeld om de illusie te creëren van een 3D object. Het lijkt dus een ruimtelijke projectie maar dat is het niet. RealView kan echt holografische beelden projecteren met de Holoscope headset.

Hersenen in de war

https://youtu.be/cR-DxkBuZOk

RealView legt in deze video uit wat het probleem is met de huidige AR headsets. Het punt waarop jouw ogen de focus leggen is niet gelijk aan de plaats waar het stereoscopisch beeld zich bevindt. Je kijkt niet direct naar het object maar daarachter. Dit is verwarrend voor de hersenen, wat kan leiden tot hoofdpijn.Kaist

De techniek die RealView toepast in de Holoscope headset projecteert wel echte hologrammen die een absolute positie innemen in de ruimte. Het is geen plat beeld met een stereoscopisch trucje.

Ze noemen deze technologie Digital Light Shaping, er worden projecties gemaakt op meerdere afstanden die samen een perfect hologram vormen.

 

Is Holoscope beter dan Hololens?

De informatie van RealView is niet geheel transparant, er wordt ook verwezen naar “meerdere diepte lagen”.Rv1 Dat zou kunnen betekenen dat de hologram bestaat uit een aantal lagen in de diepte, dus niet een compleet holografisch beeld.

In een praktijk demonstratie kun je zien hoe je objecten in de lucht kunt “aanraken”, wanneer dit overeenkomt met de ruimtelijke projectie zou dit zeer indrukwekkend zijn:

https://youtu.be/73dHbsgigP4

 

Meer holografie uit Korea

Het Korea Advanced Institute of Science en Technology ofwel KAIST heeft een andere manier bedacht om holografische projectie mogelijk te maken.

Ze hebben een spiegel ontwikkeld die kan worden vervormd om licht in verschillende richtingen te weerkaatsen. Door optische modulatie toe te passen waren ze in staat een 3D holografisch beeld van 2 centimeter hoog, breed en diep weer te geven, met een kijkhoek van 35 graden. Deze cijfers zijn niet zo indrukwekkend in vergelijking met VR headsets, dit keer betreft het wel echte holografische projectie, het is geen stereoscopisch trucje.

 

Is holografische projectie belangrijk?

RealView heeft nog geen holografische AR bril laten zien, er zijn alleen computeranimaties en een demonstratie vanuit de eerste persoon. RealView is overigens geen nieuwe startup, al eerder maakte ze een desktop hologram projector.

Maakt het uiteindelijk voor de gebruiker uit of de projectie echt 3D is of een stereoscopische simulatie? Om alleen te kijken wellicht niet, voor virtueel aanraken wel. De Holoscope objecten kunnen gemanipuleerd worden in drie dimensies. Wanneer je dit kunt combineren met haptic handschoenen zou je de objecten kunnen voelen. Voor VR applicaties en games laten maken kan de technologie van RealView erg interessant zijn.

Het ziet er niet naar uit dat we snel gebruik kunnen maken van echte holografische projectie, het is wel een nieuwe stap in compleet realistische Augmented Reality.

ML

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!