Hoe kies je de beste 360 graden camera?

Steeds meer diensten ondersteunen 360 graden panorama foto en video. Via YouTube en Facebook kun je naar panorama beelden kijken, de foto site Flickr heeft een enorm aanbod aan panorama foto’s. Hoe maak je zelf foto’s en videoclips van jouw leven? Dit zijn de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij de keuze van een 360 graden camera:

https://youtu.be/MNi-nnEwc9g

Jouw smartphone kan al voldoende zijn

360 flyEr zijn meerdere apps waarmee je een smartphone kunt gebruiken om panoramafoto’s te maken. Je maakt een serie foto’s rondom en de software “plakt” ze aan elkaar.

Het onderwerp mag niet bewegen, anders zie je vreemde fouten. Met de Google app kun je deze foto’s meteen op Google Maps toevoegen. Voor video moet je naar een andere oplossing zoeken.

Hoeveel lenzen heb je nodig?

pixproDe Kodak Pixpro SP360 filmt een cilinder panorama beeld met één bolle lens, de Ricoh Theta heeft twee bolle lenzen. Er zijn ook professionele systemen die een hele serie camera’s aan elkaar koppelen voor een hogere resolutie.

Let altijd op de verticale resolutie, de nieuwe Gear Vr 360 camera heeft een verticale resolutie van 1920 pixels. Meer lenzen is in theorie beter maar niet alle systemen kunnen die losse beelden even goed aan elkaar “stitchen”.

Wat kosten 360 graden camera’s?

vr360Kies bij voorkeur een camera met pakweg 4K aan resolutie, minder pixels zal tot een lage verticale resolutie leiden. Als je een nieuwe Samsung Smartphone hebt ligt de Gear VR 360 van €349,- voor de hand omdat je met de smartphone de camera kunt bedienen.

Voor sportieve gebruikers kan de Kodak Pixpro SP360 met 4K resolutie voor €359,- interessant zijn, dit is eigenlijk een 360 graden GoPro. De Ricoh Theta begint achter te lopen, de 360Fly heeft net veel investeringsgeld opgehaald maar loopt momenteel ook wat achter. GoPro gaat binnenkort met een professionele oplossing komen met meerdere GoPro camera’s maar die zal voor de gemiddelde consument te duur zijn.

Conclusie

Als je wilt starten met panorama fotografie kun je het beste met een gratis app beginnen. Als dit bevalt kun je kiezen voor een echte panorama camera waarbij de Gear VR 360 momenteel de beste prijs / kwaliteitsverhouding heeft.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!