Alle highlights van de Google I/O conferentie 2017

I/O is de jaarlijkse conferentie van Google die georganiseerd wordt in San Francisco, Californië. Hier krijgen zowel ontwikkelaars als het grote publiek informatie over nieuwe producten en diensten van Google. De meeste daarvan zijn nog in ontwikkeling en komen pas later beschikbaar, sommige diensten kun je direct gebruiken.

I/O staat voor “Input” en “Output” met als slogan “Innovation in the Open”. In 2014 werd hier de Google Cardboard geïntroduceerd, welke VR nieuwtjes kregen we ditmaal te zien, en wat gaat Google de komende tijd voor vernieuwingen brengen?

 

Google Cardboard en DaydreamDaydreamview

Over de specifieke Cardboard apps wordt niet meer gesproken, Daydream is het nieuwe VR platform van Google. Toch werd er relatief weinig aandacht besteed aan het Daydream platform. Er is wel een interessant nieuwtje te melden; de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ krijgen dit jaar ondersteuning voor het Daydream platform.

Het was al bekend dat deze toestellen ruimschoots voldoen aan de technische vereisten voor Daydream, toch leek het even alsof de Galaxy serie buitengesloten zou worden. Samsung heeft immers een eigen VR platform op basis van Oculus software en de Gear VR headset.

Verder blijft het stil rondom de smartphones die geschikt zijn voor het Daydream VR systeem. Naast de toestellen van Google zijn er slechts enkele toestellen die gecertificeerd zijn voor Daydream. Zelfs HTC, de ontwikkelaars van de Google Pixel toestellen maakt zelf geen toestellen voor het Google VR systeem.

Door de “low-persistence” vereiste moet de smartphone beschikken over een OLED scherm terwijl veel fabrikanten gebruik maken van IPS technologie.

 

Draadloze VR headsets van HTC en Lenovo

https://youtu.be/aJD34uGPQf8

Het grote nieuws voor Virtual Reality fans was de aankondiging van een mobiele VR headset die zonder losse smartphone werkt. Het systeem werkt draadloos en heeft geen externe trackers nodig. De VR kwaliteit zal beter zijn dan de huidige mobiele headsets, technische specificaties werden nog niet genoemd.

SmartphonestandaloneNet als de VR headsets van Microsoft heeft ook Google besloten deze headset niet zelf te ontwikkelen. HTC en Lenovo gaan deze taak op zich nemen, Qualcomm werkt samen met Google om het systeem uit te werken. De eerste toestellen moeten later in 2017 gaan verschijnen.

 

VR met Tango

Google is al enkele jaren bezig met Tango, het Mixed Reality platform die de omgeving kan scannen waarmee AR tango_2beelden naadloos opgaan in de wereld om je heen. Naast een tablet voor ontwikkelaars en de Lenovo Phab 2 zijn er vrijwel geen toestellen met Tango technologie.

Het concept achter Tango wordt nu gebruikt voor WorldSense, daarmee kunnen de losse Daydream VR headsets zonder externe trackers een 3D scan maken van de ruimte. Dankzij het Seurat rendering systeem is het mogelijk een veel hogere beeldkwaliteit te behalen dan tot nu toe mogelijk was met een mobiel systeem.

De prijs van deze headsets zal ongeveer liggen op het niveau van een Oculus Rift of HTC Vive, met het grote verschil dat je geen PC meer nodig hebt. Daarmee gaat HTC dus een mobiele concurrent voor hun eigen HTC Vive in de markt zetten.

 

Dit waren de grote onthullingen wat betreft Virtual Reality, daarnaast werden er nog veel andere nieuwtjes bekend gemaakt waarvan een deel ook relevant zal zijn voor de VR en AR ambities van Google. Hier volgt een overzicht van alle aankondigingen tijdens de Google I/O conferentie.

 

Android O

Galaxy8Het nieuwe besturingssysteem gaat Android O heten, de focus ligt vooral op de “vitals”, de belangrijkste functies van de smartphone. Denk aan een langere accuduur, betere veiligheidsopties, een snelle opstarttijd en algemene stabiliteitsverbeteringen. Android O zal ook “slimme” televisies aan gaan sturen met veel meer functionaliteit dan de huidige Chromecast.

Er komt een beeld-in-beeld functie voor twee “vensters” op je scherm, aan het app icoon zie je voortaan direct dat er iets nieuws is zonder de app te openen. De grote vernieuwingen bevinden zich deze keer onder de “motorkap”, al vallen de nieuwe emoji met ronde vormen wel direct op.

 

Google krijgt kunstmatige intelligentie

Er wordt al langer gewerkt aan Artificial Intelligence bij Google, met name online. Met TensorFlowLite wordt AI naar mobiele apparaten gebracht. Met AI op je smartphone in plaats van online kun je de resultaten ook offline gebruiken, en er zijn meer mogelijkheden voor AI met verhoogde privacy. Facebook werkt aan een soortgelijk systeem genaamd Caffe2Go.

 

Google Assistent kan leren met Google Lens

Naast AI wordt Google Lens ingezet om jouw smartphone slimmer te maken. De Google Assistent scant met de camera op de smartphone de omgeving en geeft vervolgens relevante informatie weer op je scherm. Bij een bloem zie je bijvoorbeeld direct dat het een roos is, richt de camera op een poster en je ziet videoclips van de band die op de poster staat.

Een handige functie is het scannen van een Wifi login, zo kun je zonder te typen direct aanmelden op het netwerk. De Assistent zal ook verder uitgerold worden naar iPhone en iPad. Zo kunnen Apple gebruikers ook alle functies van de Google Assistent gebruiken.

 

Home wordt slimmer en veelzijdiger

https://youtu.be/dpnxTXILS4s

Google Home, de concurrent van de Amazon Echo krijgt veel nieuwe functies waaronder de optie om te bellen via denull Home interactieve thuisassistent. De nieuwe functies zullen niet in alle landen hetzelfde zijn, gratis bellen is voorlopig alleen beschikbaar in Amerika en Canada.

Je kunt ook diensten als HBO Now, Hulu, SoundCloud en Deezer bedienen met Home. Het slimme apparaatje kan ook gaan communiceren met bijvoorbeeld Android televisies. Stel een vraag en zie het antwoord direct op je televisiescherm.

 

Google Photos uitgebreid

Ook de fotomogelijkheden worden een stuk slimmer en meer behulpzaam. Google Photos stelt voor om foto’s van vrienden en familie door te sturen op basis van gezichtsherkenning. Met Gedeelde Mappen kun je eenvoudiger fotomappen delen binnen jouw omgeving. Je krijgt ook veel meer deelopties, bijvoorbeeld op basis van datum of inhoud.

Je kunt vanuit Photos nu direct fotoboeken bestellen bij een printing dienst. Een functie die nog zal komen is de automatische bewerking van foto’s waarbij ongewenste objecten onzichtbaar worden verwijderd.

 

Instant Apps en Kotlin ondersteuning

Google gaat Instant Apps toevoegen aan het Android systeem. Er wordt al een jaar mee geëxperimenteerd, nu kunnen we de vruchten ervan plukken. Met Instant Apps kun je volwaardige apps gebruiken zonder ze eerst te installeren op je smartphone. Je kunt het vergelijken met mobiele websites die vrijwel alle functionaliteit van normale apps bieden.

Door standaard functies in het Android systeem te bouwen waar app makers gebruik van kunnen maken wordt dit mogelijk. Daarnaast komt er ook officieel ondersteuning voor de Kotlin ontwikkeltaal. Dat is goed nieuws voor software ontwikkelaars.

 

Meer dan twee miljard actieve Android gebruikers

https://youtu.be/S_M4B-pl05M

Android is een populair systeem, er zijn momenteel meer dan twee miljard apparaten waar Android maandelijks op wordt gebruikt, actieve installaties dus. Dit zijn naast smartphones ook smartwatches, tablets en Android televisies.

Google wil Android nog verder uitrollen met Android GO, een uitgeklede versie van Android die speciaal is gemaakt voor goedkopere toestellen. Zo hopen ze nieuwe markten te bereiken in bijvoorbeeld lage lonen landen, of plekken met zeer beperkte internetmogelijkheden.

 

Google wordt slimmer

De rode draad van de Google I/O conferentie is “slimmer”. Software en hardware zal je beter leren te begrijpen, en zelfstandig gaan denken. Dat gaat via Artificial Intelligence, koppelingen van apparaten en slimme nieuwe functies als Smart Reply voor Gmail.

Moeten we blij zijn met een assistent die ons precies begrijpt, of wordt het toch een beetje eng? Als het aan Google ligt gaan zij voortaan jouw leven regelen, van de wekker als je opstaat tot een slaapliedje als je weer naar bed gaat. Ben jij klaar voor een slimme personal assistent?

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!