Gear VR is de absolute koploper in VR headsets

Je hebt PC gamers en console gamers. Veel PC gamers hebben jarenlang neergekeken op console gamers. Door slechte conversies, en ontwikkelaars die een spel moesten ontwerpen voor twee verschillende doelgroepen, was er regelmatig haat en nijd tussen de gamers met een muis voor de PC, en gamers met een controller voor de TV. Een soortgelijk fenomeen dient zich nu aan met Virtual Reality.

De liefhebbers van “echte” VR zoals de Oculus Rift en HTC Vive kijken neer op de smartphone houders zoals de Gear VR en Google Cardboard. Sommige critici beweren zelfs dat de beperkte VR ervaring van mobiele oplossingen de technologie in een kwaad daglicht stelt. Als we naar de verkoopcijfers kijken is er een duidelijke winnaar; Gear VR.

 

Gear VR staat aan de top

De bescheiden Gear VR van Samsung is in 2016 vaker over de toonbank gegaan dat alle andere VR headsets bij elkaar. De Google Cardboard houders worden niet meegeteld, er wordt gekeken naar de Oculus Rift, de HTC Vive, de PlayStation VR en de Google Daydream. Cardboard is geen specifiek VR systeem maar een functie voor Android (en in mindere mate voor Apple).

 

In totaal werden er 6,3 miljoen headsets verkocht in 2016 waarvan de Gear VR goed was voor 4,51 miljoen exemplaren. Voor de duidelijkheid, bij de andere aanbieders betreft het schattingen. Samsung is de enige aanbieder die verkoopcijfers openbaar heeft gemaakt. Het is opvallend dat de Oculus Rift, de VR headset die deze nieuwe fase binnen VR in gang heeft gezet, met 240.000 exemplaren onderaan in de top 5 staat.

Zelfs de Daydream die in het laatste kwartaal van 2016 op de markt kwam heeft 20.000 exemplaren meer verscheept.

 

PlayStation VR scoort ook goed

Hoewel de PSVR zich met 750.000 exemplaren ver onder de 4,51 miljoen headsets van de Gear bevindt, mag Sony zeker niet klagen met het succes van de PSVR. Zeker niet als je bedenkt dat je voor deze headset ook een PlayStation 4 nodig hebt. De aanschafprijs start vanaf €399.- terwijl de Gear VR slechts €99,- kost.

Volwaardig product of weggevertje?Gearvr2

De Gear VR is meerdere malen gebruikt om de verkoop van luxe Samsung smartphones te stimuleren. Het is niet duidelijk of deze promotie exemplaren meegeteld zijn in het totaal. De Gear VR is een luxe houder voor een ander Samsung product, een accessoire dus.

Dat kan overigens ook van de andere headsets gezegd worden, het betreft steeds weer randapparatuur. Dat ligt anders bij een product als de Hololens waar een volledige Windows 10 PC in verstopt zit. Je betaalt daar overigens ook 3000 dollar voor.

 

Beperkingen van smartphone VR

De Gear VR, Google Cardboard en Daydream zijn VR headsets die werken op basis van smartphone hardware. Hoewel die toestellen een aantal zaken heel goed kunnen uitvoeren, zijn ze niet perfect voor VR toepassingen. Dit zijn de voornaamste beperkingen:

 

  • De processorkracht van smartphones ligt veel lager dan een krachtige PC. Hierdoor kunnen de beelden niet zo realistisch worden weergegeven zoals op een PC headset.
  • Smartphone VR heeft geen positionele tracking. Je kunt rondkijken in alle richtingen maar je kunt niet lopen in de ruimte. Dit is de voornaamste reden dat dit soort headsets niet als “echte” VR worden aangemerkt.
  • Je hebt altijd een smartphone nodig. Je kunt de normale telefoonfuncties niet gebruiken als je in VR zit. Een Gear VR met Samsung smartphone exclusief gebruiken voor VR maakt de complete set te duur.

 

De scherpe prijs en de populariteit van Samsung smartphones lijken de voornaamste redenen voor het grote succes. Samsung kon na het fiasco van de exploderende accu’s dit succes wel gebruiken.

 

Het aanbod van de Gear VR

In tegenstelling tot Google Cardboard heeft de Gear VR een eigen app store op basis van het Android besturingssyteem. Samsung heeft voor dit platform samengewerkt met Oculus. We zien ook enkele titels terug op Gear VR die we ook al kennen van de Oculus Rift. Dit zijn enkele interessante titels voor Gear VR bezitters.

 

Gunjack

https://youtu.be/JF2aruO5jAY

De eerste grote hit voor de Gear VR was Gunjack. Dit actiespel komt voort uit het universum van EVE: Online maar dan met meer actie en minder strategie. De graphics zijn zeer indrukwekkend voor een mobiel spel.

Gunjack

Minecraft

https://youtu.be/j-Nfe5fc-xU

Hoewel elk VR, AR en MR systeem graag dit spel wilde uitbrengen had de Gear VR de primeur te pakken. De mobiele Minecraft versie werd aangepast voor gebruik in Virtual Reality met een overwegend goed resultaat.

Minecraft

Drop Dead

https://youtu.be/ybKEabud7pE

Er zijn opvallend veel zombie shooters voor de Gear VR gemaakt, Drop Dead is met afstand de beste in het genre. Uitstekend design, leuke cartoon graphics en een professionele afwerking maakt Drop Dead tot een uitstekend voorbeeld van mobiele VR gaming.

Drop dead

End Space

https://youtu.be/6SbZDNXhtaI

Hoewel dit spel op het eerste gezicht veel lijkt op Gunjack is het toch een heel andere game. In End Space kun je vrij rondvliegen, dit is niet mogelijk in Gunjack. Ook End Space heeft opvallend goede graphics en geluid.

Endspace

Dragon Front

https://youtu.be/FBxQrfQeYTA

Dit turn based strategische kaartspel is verkrijgbaar voor zowel de Gear VR als de Oculus Rift. Je kunt het spel alleen spelen of online tegen een vriend. Hoewel de Gear VR grafisch iets minder indrukwekkend is blijft de gameplay intact.

Dragon front

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van Gear VR games die de moeite waard zijn. Naast spellen en video apps kom je ook innovatieve experimenten tegen zoals “Face Your Fears” waarin je geconfronteerd wordt met je grootste angsten.

 

Gear VR huren of kopen

De Gear VR is een accessoire voor een aantal Samsung toestellen. Wanneer je een geschikt toestel bezit is het zeker de moeite waard om een Gear VR te kopen. Alleen al met het gratis aanbod aan apps kun je urenlang bezig zijn. Je kunt ook een Gear VR huren inclusief toestel. Dan kun je voor aankoop testen of een Gear VR iets voor jou is. Voor evenementen en feestjes is de Gear VR ook zeer geschikt.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!