Facebook Spaces en sociale interactie in VR

Facebook is het grootste social media platform die mensen bij elkaar brengt… in hun kritiek op Facebook. Iedereen lijkt er een hekel aan te hebben, terwijl we het ook (bijna) allemaal gebruiken. Of je van Facebook houdt of juist haat, wanneer je interesse hebt in Virtual Reality kun je niet om Facebook heen.

Sinds de aankoop van Oculus BV in 2014 loopt Facebook in de voorhoede wat betreft Virtual Reality. Hoewel de social media dienst en de VR headset Oculus Rift doorgaans redelijk van elkaar gescheiden zijn, worden er regelmatig nieuwe features aan Facebook toegevoegd voor de Oculus gebruikers. Zo kreeg Facebook Spaces onlangs enkele nieuwe mogelijkheden.

Facebook Spaces

https://youtu.be/7nLtw_yqDhw

In Facebook Spaces kun je op afstand met elkaar in gesprek gaan, waarbij je in plaats van een persoon een avatar van die persoon ziet. In de laatste update is er een live video optie bijgekomen, waarmee je als toeschouwer kunt kijken naar een live uitzending van een Oculus Rift gebruiker. De toeschouwer heeft zelf geen Rift nodig, je kunt direct in Facebook via bijvoorbeeld een tablet kijken naar een live “uitzending”. Dat lijkt wellicht niet zo bijzonder, toch zijn er interessante toepassingen voor te bedenken.

In de introductie video laat Facebook een leraar zien die als virtuele docent uitleg geeft aan een leerling. Voor educatie op afstand kan deze functie erg handig zijn. Naast de avatar kunnen er ook andere visuele elementen worden toegevoegd zoals afbeeldingen waar de docent direct notities op kan maken.

AltspaceVR

https://youtu.be/IfuD_MyKUIM

Het is al sinds langere tijd bekend dat Facebook veel nieuwe features “leent” van Snapchat, en ze vervolgens in hun eigen apps stopt zoals Augmented Reality filters op gezichten. De nieuwe Facebook Spaces optie heeft wel iets weg van AltspaceVR, een social chat applicatie die op vrijwel elk Virtual Reality platform gratis verkrijgbaar is. Zo zijn er al diverse stand-up comedians geweest die live optredens in de virtuele ruimte hebben opgevoerd waaronder Reggie Watts.

De toeschouwers zijn ook zichtbaar in een virtuele ruimte. Bill Nye, in Amerika enorm populair als “The Science Guy” is nu ook als avatar in AltspaceVR te bekijken in een nieuwe VR serie van NBC genaamd MACH. Het lijkt een beetje op de bekende TED Talks maar dan in Virtual Reality. Ook deze uitzendingen zijn live te volgen, en later als video weer terug te kijken.

Oculus Medium

https://youtu.be/yQjWJRF22Sc

Oculus heeft naast het tekenpakket Quill ook een 3D ontwerp app genaamd Medium. De nieuwe versie biedt meer mogelijkheden, met als meest interessante toevoeging de optie om samen te werken aan hetzelfde project. Dat lijkt op de verschillende reclamespots die Microsoft voor hun eigen Hololens heeft gemaakt, waarbij meerdere personen betrokken zijn bij hetzelfde project.

Oculus heeft recentelijk een nieuwe avatar stijl geïntroduceerd, een soort silhouet vorm die ook in Oculus Home te zien is, zowel op de Rift als op de GearVR. De twee ontwerpers zien elkaar als deze avatar, en kunnen beide onafhankelijk rond het object “lopen” en het project bewerken.

Mario Kart VR

https://youtu.be/mETJHs7NP4M

Hoewel Nintendo geen Virtual Reality plannen heeft voor hun nieuwe Switch console hebben ze een groot arsenaal aan “sociale” spellen waaronder Mario Party, Super Smash Bros. en natuurlijk Mario Kart. In Japan kun je Mario Kart VR spelen, ook samen met je vrienden.

Je zit in een stoel die echt meebeweegt met een VR headset op je hoofd terwijl je op de bekende Mario Kart tracks moet rijden. VR Arcades schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond, waarbij de multiplayer VR spellen de grootste trekpleister zijn.

Dance Reality

https://youtu.be/xqBLqV6ED8k

Dit is een ARKit demo voor de iPhone, dit keer met een heel interessante toepassing; dansles. De bekende danspatronen met voetafdrukken kent elke danser wel, ditmaal worden de danspassen op de vloer geprojecteerd. Omdat ARKit erg nauwkeurig de positie van de Augmented Reality beelden kan bepalen, is het mogelijk animerende danspassen op de vloer weer te geven. Hoe je tegelijkertijd een smartphone in je handen houdt en jouw danspartner vasthoudt is niet helemaal duidelijk, het idee is wel veelbelovend.

Sociale Interactie in VR

Social media diensten als Facebook hebben met hetzelfde imago probleem te kampen als Virtual Reality headsets; het afsluiten van de werkelijkheid. Oudere mensen klagen dat jongeren steeds maar chatten met een smartphone, en geen besef meer hebben van de wereld om zich heen.

Bedrijven als Apple en Nintendo hebben dit ook beweerd over Virtual Reality. Facebook bevindt zich in zowel social media als VR, het is logisch dat zij het voortouw moeten nemen in communicatie via moderne technologie. Met de nieuwe avatars in Oculus Home, Spaces en ook het Medium ontwerp pakket lijken ze deze uitdaging serieus te nemen.

 

 

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!