Facebook moet 500 miljoen dollar betalen aan Zenimax

We schreven al eerder over de rechtszaak van Zenimax tegen Facebook. Grote namen als Mark Zuckerberg, John Carmack en Palmer Luckey namen plaats in de getuigenbank.

Zenimax had 2 miljard dollar geëist van Facebook, uiteindelijk heeft de rechter besloten 500 miljoen aan schadevergoeding toe te kennen.

Wat is er aan de hand?Doom

Zenimax is een enorm bedrijf dat vooral bekend staat om de game studio’s die ze bezitten waaronder id Software and Bethesda Softworks.

Als je regelmatig First Person Shooters koopt heeft Zenimax daar waarschijnlijk geld aan verdiend. Zenimax was van mening dat Oculus VR gebruikt had gemaakt van informatie waar Zenimax de rechten op had. Palmer Luckey had tijdens de ontwikkeling van het eerste headset prototype een NDA getekend. Dit moest omdat John Carmack van id Software Luckey hielp met het schrijven van code voor zijn VR project. Die code werd geschreven op computers van id Software, eigendom van Zenimax.

De uitspraak

Om een lang verhaal kort te maken heeft de rechter besloten dat Luckey de overeenkomst heeft gebroken, Oculus heeft de Rift deels gebaseerd op intellectueel eigendom van Zenimax met als conclusie een schadevergoeding van 500 miljoen dollar.

Carmackluckey

Aangezien Facebook nu eigenaar is van Oculus VR komt de rekening bij Mark Zuckerberg te liggen.

From Zero to Hero

Volgens Zenimax was het amateuristische VR prototype van Palmer nooit tot een echt product uitgegroeid zonder de hulp van VR specialist Carmack. Omdat hij destijds werkte voor id Software is Zenimax daarmee de reden dat Oculus de held werd van de opkomende Virtual Reality industrie. Oculus heeft daarna de sporen proberen uit te wissen door alle code opnieuw te schrijven maar dat was volgens de rechter niet voldoende.

Facebook wil overigens in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak.

Intellectueel eigendom

Je kunt Zenimax verwijten dat ze gewacht hebben met procederen tot Facebook, een bedrijf met diepe zakken, Oculus had gekocht. Toch is John Carmack niet voorzichtig geweest met zijn inbreng, en Luckey heeft de Non Disclosure Agreement te makkelijk naast zich neergelegd.Carmack
In software ontwikkeling gaat veel geld om, daarmee zijn er grote belangen. Facebook is van mening dat Zenimax gewoon jaloers is omdat zij niet de potentie zagen van de Oculus Rift headset. Daarmee lijkt dit verhaal best veel op de tijd dat Steve Jobs bij de denktank van Xerox “inspiratie opdeed” voor de Apple computer.

 

Zenimax koopt Escalation Studios

Het lijkt haast een trap na, Zenimax heeft onlangs het softwarebedrijf Escalation Studios gekocht. Dit bedrijf werd opgericht in 2007, ze ontwikkelde de SnapMap level editor voor de 2016 versie van Doom. Deze beroemde First Person Shooter werd oorspronkelijk ontwikkeld door niemand minder dan John Carmack toen hij nog werkte bij id Software.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!