Bergbeklimmen in 360 graden

Mammut is een Zwitsers bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van touwen, netten, riemen en andere accessoires voor de sport van bergbeklimmen. Om te laten zien hoe adembenemend een tocht naar de top van de Eiger en de Matterhorn is besloten ze een expeditie te sturen, uitgerust met een 360 graden camerasysteem. Het resultaat is hier te bekijken via  en biedt een blik op de wereld die tot voor kort onmogelijk was.

Rugzak vol GoPro’s

De professionele klimmers Dani Arnold, Stephan Siegrist en Davis Fasel werden uitgerust met een zestal GoPro camera’s die in een 360 graden behuizing werden geplaatst. Deze werd bevestigd op een telescopische arm en geplaatst op de rugzak. De klimmers konden vrij bewegen en de camera bleef zo stabiel wat bij een helmcamera niet mogelijk zou zijn. Uiteraard werden er enkele accupacks meegenomen en een GPS tracker. De gehele uitrusting woog 3,5 kilo. Dat is natuurlijk niet erg praktisch, je kunt daarom ook een professionele 360 graden camera huren.

Mammut-360-2

Kijken, ervaren en leren

Je kunt via de website twee virtuele tours volgen, een beklimming van de Eiger en van de Matterhorn. Daar krijg je een serie 360 graden panorama foto’s te zien, en met de pijltjestoetsen van je toetsenbord of met je muis kun je rondkijken. Het is ook mogelijk om de virtuele tour met een Oculus Rift te bekijken voor een uiterst realistische ervaring.

De website is erg mooi gemaakt, je kunt de punten op de route zien waar je een beschrijving bij kunt lezen, de geschiedenis van deze bergen wordt mooi uitgelegd en de kwaliteit van de foto’s is erg goed. Het is alleen jammer dat er geen 360 graden video gebruikt wordt maar dat zal onpraktisch zijn voor zo’n intensieve beklimming. Wellicht maakt de volgende groep klimmers een time-lapse video?

De presentatie van Mammut geeft een compleet nieuw perspectief op de wereld van bergbeklimmen en neemt je vanuit je luie stoel mee naar de hoogste punten van deze aardbol.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!