Alles wat je moet weten over VR op E3

Tijdens de Electronic Entertainment Expo ofwel E3 krijgen game fans het laatste nieuws op het gebied van computerspellen. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd in Los Angeles en is het grootste gaming nieuws evenement van de wereld. Het evenement duurt drie dagen en werd dit jaar gehouden van 13 tot 15 juni. Dit jaar was er veel aandacht voor Virtual Reality gaming, hoewel één grote speler opvallend stil bleef over VR…

Microsoft Xbox One XXbox

Wat begon als Project Scorpio heeft nu de minder originele naam Xbox One X gekregen. De verbeterde versie van de bekende console zal games weergeven met een resolutie van 4K, het wordt de meest krachtige spelcomputer ooit. De console moet uitkomen op 7 november, er werd tijdens de presentatie nauwelijks aandacht besteed aan Virtual Reality. Dat is een tegenvaller gezien het feit dat Sony momenteel goede zaken doet met hun eigen PSVR headset. Er was wel een aparte aankondiging; het spel Lucky’s Tale is niet langer een exclusieve titel voor de Oculus Rift, maar maakt de overstap naar de nieuwe Xbox console. Super Lucky’s Tale zal in november verschijnen, aan de trailer te zien niet meer in VR, maar wel in 4K.

Fallout 4 VRSpace Junkies

De bekende spel ontwikkelaar Bethesda brengt een aantal zeer populaire titels uit die dit jaar eindelijk de overstap maken naar VR. Als eerste Fallout 4 VR, het bekende “open wereld” spel opent zich nog verder met een Virtual Reality versie voor de HTC Vive. In plaats van de standaard controllers kun je deze keer met de Vive controllers spelen wat erg goed past bij deze game. Volgens Roy Taylor van processor fabrikant AMD zal dit spel de manier waarop we VR bekijken compleet gaan veranderen. De trailer ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

Doom VFR

Nog een hit uit de Bethesda stal, deze horror shooter serie heeft al voor veel slapeloze nachten gezorgd. Eerst met spelen, daarna met nachtmerries. Net zoals de BFG ofwel de Big F*** Gun heeft Doom in 360 graden ook een extra letter gekregen. Er is nog niet bekend gemaakt wanneer dit spel zal verschijnen, we weten wel dat Doom zowel op de HTC Vive als voor de PlayStation VR uit gaat komen.

The Elder Scrolls V: Skyrim

MergeVRTijdens de Bethesda presentatie werden alleen de VR versies van Fallout en Doom genoemd, bij Skyrim werd er alleen gesproken over de normale versie. Het nieuws van Skyrim VR werd bewaard tot de presentatie van Sony, dit enorm populaire spel gaat in november verschijnen voor de PSVR. Daarmee heeft Sony al twee grote Bethesda titels te pakken, in dezelfde maand dat de nieuwe Xbox verschijnt.

Sony PlayStation VR

Zo stil als Microsoft was over VR, zoveel aandacht werd er besteed door Sony aan Virtual Reality games. Met titels als The Impatient, Bravo Team, Moss en Final Fantasy: Monsters of the Deep liet Sony zien dat er niet alleen behoorlijk wat VR titels aankomen, er is ook een grote diversiteit aan genres en spelconcepten waar te nemen. Zoals we gewend zijn van Sony zitten er naast de bekende series ook nieuwe namen tussen. Het zijn vaak de originele titels die de PlayStation tot een unieke console maken. Superhot is wel een bekende titel die begon als normaal PC spel, toen de overstap maakte naar de Oculus Rift en nu zal verschijnen voor de PSVR. Daarmee verliest Oculus weer een exclusieve titel.

Echo Arena en The Unspoken

Dit is een splinternieuwe titel die de eSports wereld moet gaan veroveren, tenminste als het aan Intel ligt. Zij gaan samenwerken met zowel Oculus als de Electronic Sports League (ESL) met een speciale eSports divisie voor VR titels. Echo Arena en The Unspoken zijn twee spellen die van de grond af aan gemaakt zijn voor competitief spelen. Met 200.000 dollar aan prijzengeld proberen ze professionele gamers over te halen om zich op VR gaming te storten.

Transference

Ubisoft heeft een soort psychologische thriller onthuld met Elijah Wood als één van de acteurs in deze VR ervaring. Het is nog niet helemaal duidelijk wat we kunnen verwachten, het lijkt een soort interactieve film waarbij geheimzinnige experimenten op het menselijk brein als uitgangspunt worden genomen voor dit Virtual Reality project. Elijah Wood werkt overigens niet voor de eerste maal aan een VR project, hij was al eerder de stem van “Henry” in de eerste VR animatie uit de Oculus Story Studio.

Space Junkies

Nog een aankondiging van de Franse studio Ubisoft, ditmaal een multiplayer schietspel in de ruimte. Je kunt in dit spel met een jetpack door de ruimte vliegen waarmee Ubisoft laat zien dat ze niet echt goed hebben opgelet in de natuurkundeles. Chris Early van Ubisoft moest wel bekennen dat het succes van VR niet zo snel verloopt als ze gehoopt hadden, toch hebben ze met titels als Eagle Flight, Werewolves Within en Star Trek: Bridge Crew veel geleerd over spelontwikkeling in VR. We moeten nog tot volgend jaar wachten op Space Junkies.

Merge VR

Naast de grote namen waren er ook kleinere bedrijven die een blik gaven in de toekomst van VR en AR zoals Merge VR. Deze VR headset bestaat al langer en is een soort Google Cardboard die gemaakt wordt met een zacht schuimrubber. Dit kindvriendelijke design maakt de Merge VR al opvallend, nu hebben ze ook een eigen platform ontwikkeld met nieuwe content speciaal voor deze headset. Daarnaast hebben ze ook een draadloze controller ontworpen die veel lijkt op die van de Gear VR en de Daydream View. Er is nog geen concrete releasedatum bekend, de prijs zal rond de 130 dollar liggen. Daarmee ligt de prijs op hetzelfde niveau als de Gear VR van Samsung, met het grote verschil dat Merge VR werkt met zowel Apple iPhone als Android toestellen. Het is de vraag of de exclusieve apps deze prijs kunnen verantwoorden.

Virtual Reality gaming wordt volwassen in 2017

Fans van computerspellen zijn doorgaans behoorlijk conservatief als het gaat om hun favoriete hobby. Er is altijd een vraag naar sneller en mooier, zolang het maar niet teveel verandert. Daarom zien we vaak opvolgers van populaire titels met 2,3,4 enzovoorts verschijnen, de beeldkwaliteit gaat omhoog maar de muizen en controllers blijven nagenoeg gelijk. Bij de introductie van de Oculus Rift en de HTC Vive was de gaming community argwanend, met de A-klasse titels die dit jaar verschijnen in een nieuw Virtual Reality jasje wordt de aanschaf van een VR headset steeds aantrekkelijker. Zowel voor console gamers die terecht kunnen bij Sony, en PC gamers die vooral op de HTC Vive veel nieuwe spellen kunnen spelen. Zelfs de Apple Mac is nu krachtig genoeg voor VR gaming. Durf jij Doom in VR te spelen? Dat worden nog meer slapeloze nachten!

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!